Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2016 11:19 - Ядрен бумеранг заплашва АЕЦ "Козлодуй"
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3104 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера вечер (20.07.2016 20:48) "Труд" пусна практически свръх сензационно четиво със заглавие "Опасни експерименти с ядрено гориво иска ЕВРАТОМ от АЕЦ „Козлодуй”".
Международната организация „ЕВРАТОМ Агенция по доставките” подлага българската АЕЦ „Козлодуй” на небивал по своята бруталност натиск да се откаже от използването на усъвършенствано руско ядрено гориво.
Още по-скандалното е, че без да отбележи пряката връзка с радиационната и ядрената безопасност, агенцията настоява АЕЦ „Козлодуй” да използва своите реактори, за да проведе експерименти с американски уранови касети, произведени от „Уестингхаус”.


Това е само началото на отровната помия, която доказано нечистоплътната "журналистка" излива върху главите на все още четящите тази "медия". Показах ви само началото, от иначе много голямото повествование, колкото да се види, че става въпрос за подготовката на експеримент с американско ядрено гориво, дизайн и продукция на компанията "Уестингхаус".
Няма да се спирам на писанието на "Труд", защото то прелива от една истина и много полу-истини и откровени лъжи. Ако тръгна да ги разплитам само ще ви объркам. Вместо това предпочитам да ви разкажа кратка, но достоверна и повече от поучителна история, за това, как се стигна до това искане.

image

На снимката виждате шапката на писмото изпратено от ЕВРОАТОМ до АЕЦ "Козлодуй", публикувано и преведено в и от "Труд", изпратено на 8-ми юли и получено на 12-ти юли 2016-та г.

Ето я и обещаната история.
През месец май 1991-ва г. аз постъпих на работа в АЕЦ "Козлодуй". През месец септември с.г. по мое настояване бях преназначен от позиция "инженер по управление на реактора (обучаващ се)" на "физик-изчислител", към сектор "Реакторно-физични пресмятания", където останах и до напускането ми на АЕЦ-а през 2008-ма г., заради друг, много по-опасен експеримент с ядрено гориво. Пряк ръководител на новото ми работно място беше лицето Радка Миланова, ядрен физик и доктор на науките.
През лятото на 1992-ра година, докато бях в лятна отпуска, тя е напуснала АЕЦ "Козлодуй". През 1993-та г. същата заминава да живее и работи в САЩ, в град Питсбърг, щата Пенсилвания, в компанията ... Уестингхаус. Същата компания, която сега пробутва горивото си на АЕЦ "Козлодуй". Това беше повече от необичайно и направо шокиращо, за човек
в не първа младост, слабо владеещ английски и даже компютър, от страна до вчера принадлежала към Съветския блок. Какво се оказа много скоро?
Оказва се, че Радка Миланова е събрала и предала на американските си приятели всичката налична техническа и експлоатационна документация, за новото ядрено гориво, за новите тогава реактори от типа ВВЕР-1000 (на блокове 5 и 6). Блок №5 в Козлодуй е въведен в експлооатация през 1987-ма г., а блок №6 - през септември 1991-ва г., точно в деня в който аз постъпих на работа при Миланова. Това тогава не е било тайна за моите колеги, които са и помагали в това начинание и някои от тях още работят там, а също така и за ръководството, но ... не са предприели нищо. Едва през април 2008-ма година разбрах, че и върхушката на руската ядрена мафия винаги са знаели тази история и също нищо не са предприемали.
Така Миланова събира и предава всичко до което е могла да се добере. То не е било никак малко, но не е било на 100% пълно и достатъчно. Причината - производителите на горивото не предоставят на ползвателите му технологията за неговото производство.
Независимо от това американците започват да го разработват. През втората половина на 90-те години те успяват да уговорят чехите да започнат експлоатацията на двата
си нови реактора ВВЕР-1000, в новопостроената АЕЦ "Темелин", с американско, а не с руско ядрено гориво. Американците започват експериментална експлоатация на новото ядрено гориво, подготвено по откраднатите документи от Миланова и след по-малко от 10 години се провалят с оглушителен гръм и трясък. Горивото е нестабилно, огъва се под налягането и температурата в реакторите и често се разхерметизира, което води до радиоактивно завмърсяване на оборудването и оскъпяването на технологичния процес. На чехите им писва, скъсват отношенията си с американците и с подгъната опашка пак се обръщат към руснаците. Днес вече те използват пак руско ядрено гориво.
Но американците не се отчайват. Те се насочват към Украйна. Уговарят и тях, да експериментират с новото гориво в един от 13-те и реактора от типа ВВЕР-1000. Пак се провалят, но продължават да настояват и украинците пак се поддават. През ноември 2015-та година министърът на енергетиката и въглищната промишленост на Украйна Владимир Демчишин заявява, че през 2016-та г. Украйна възнамерява да използва ядрено гориво от американската Уестингхаус, в три от 15-те се енергийни блока (два с реактори ВВЕР-440 и 13 - с ВВЕР-1000). На 2-ри и 3-ти блокове в АЕЦ "Южна Украйна" и на 5-ти блок в АЕЦ "Запорожие". (Източник Уикипедия.)
Информацията за поведението на американското ядрено гориво в украинските АЕЦ е повече от оскъдна и още по-противоречива. По-скоро нещата вървят към чешкия сценарий. На ред е България?

В наши дни Радка Миланова е пенсионер и по последна моя информация живее в град Търговище, България. За огромна изненада успях да открия нейна фотография във Фейсбук и сега ще ви я покажа.

image

Интересно дали някой "журналист" ще я потърси за коментар, докато бумерангът, който тя е задействала не удари АЕЦ "Козлодуй"?

Георги Котев



Гласувай:
7



1. bosia - Здравей! Аз съм Босия
22.07.2016 09:47
21.07 10:37 - ПОЛУЧИХ ПИСМО ОТ МОЙ ПРИЯТЕЛ, КОЙТО ЖИВЯ В САЩ 27 Г.

автор: bosia категория: Политика
прочетен: 274 коментари: 2 гласове: 3
последна промяна: 21.07 10:38


Днес получих следното писмо от мой приятел. Съдържанието му е потресаващо! Сащ се превръща в едно гробище на отровени от радиация човеци. Не е необходимо да ви обяснявам какво е Стронций и какво е Йод 131. Стронцият идва от италианската дума STRONZAQ, което на български е ЛАЙНО! Но в случая става дума за радиоактивна и изключително силна отрова.
В същото време родните полуидиоти искат да строят АЕЦ "Белене". В това отношение особено активни са дегенератите от БСП, свързани в мъртва прегръдка с ядрената мафия. Към тях ще причисля и пробантите от "Атака".
В същото врме не се говори нищо за международната обстановка и събитията на Балканите. Терористичната вълна залива Европа. В същото време една шепа негодници искат да строят атомна бомба в Белене. Само си помислете какво може да направи един дрон с една ракета!!!
Трябва на всяка цена да спрем идиотите и да спасим отечеството си. Предпочитам да готвя на сухи кравешки лайна като в Индия, но да не унищожаваме България и българите.
Една такава идиотщина в Белене ще обезсмисли напълно нашето съществуване.
ЩЕ ГО ДОПУСНЕМ ЛИ?
Ето и текста на писмото:

Dear Friends,

US EPA ( Environmental Protecting Agency) умишлено увеличиха допустимото съдържание на радиоактивните изотопи Стронций- 90 ( 925 пъти) и Йод - 131 ( 3450 пъти) в питейната вода на САЩ, което е умишлено узаконяване на последствията от масово отравяне на водите , почвите и храните на територията на САЩ от експлозията на ядрената централа Фукушима в Япония. По този начин правителството на САЩ иска да избяга от отговорността от масово радиоактивно отравяне на населението на САЩ предизвикано от този терористичен акт. Това са смъртоносни дози на отравяне който едновременно се признават с този акт за съществуващи и вече факт.

Въпросът в България мерени ли са тези параметри в питейната вода. Ето за това трябва да се закрият всички атомни ( ядрени) централи за добиване на електроенергия, който се превърнаха в особено опасно оръжие за масово унищожение.

Това е край на човешката цивилизация превърнала планетата Земя в радиоактивен ковчег.
цитирай
2. gikotev - Re: Здравей! Аз съм Босия
22.07.2016 10:27
Г-н Колев! Опасенията Ви са повече от основателни и оправдани. Замерванията, за които питате, ако те се провеждат, са в правомощията и в задълженията на Агенция ядрено регулиране (АЯР) и или съвместно с Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Не съм видял публични публикации на подобни замервания. АЯР публикува на уеб-страницата си нивата на гама-фона в някои точки в страната. Предполагам, че ако при тези контроли се покаже някакъв скок във фоновите нива тогава ще се пристъпи и към по-детайлни замервания.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9840992
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031