Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2017 19:35 - АКО ЧУВСТВАШ БОГА ВЪВ ВЕНИТЕ СИ, ТОГАВА СИ СПОКОЕН
Автор: lubovakoniamash Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2908 Коментари: 14 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 - Отче Клеопа, тук всекидневно пристигат хора от целия свят, за да Ви видят. Какъв е Вашият опит и впечатления?

– Това, че нещата в нас християните са доста объркани. Макар и да сме кръстени, ние често не знаем в какво вярваме.

С тъга и болка всекидневно наблюдавам, че хората сме си изработили някакъв странен и неприемлив образ за Бога. Образ, който не e съвместим с Евангелията и свещените книги, които Го определят като една бездна от милосърдие и любов.

Почти 99 процента от хората, които идват тук си представят Бога като някакво висше същество, което храни към човека само гняв, ярост, наказание и много рядко добрина.

Аз не съм лекар, а овчар; вярвам обаче, че причината за рака се крие там – в погрешната представа за Бога, която човек е създал в себе си.

– Сиреч, ако ние хората преобразим разбирането, което днес имаме за Бога, ако променим образа, който сме създали в себе си за Създателя, тогава ще се намери лекарство и терапия за рака?

– Да. Ракът се образува от угризенията, стреса, фобиите, безпокойствата и отстъпленията, колебанията, скърбите и притесненията.

Ракът е влязъл в човека, защото човек не е оставил в себе си място, за да влезе Бог. Ако чувстваш Бога във вените си, тогава си спокоен. Това е лекарството за рака.

- Как обаче може да се успокои някой, който живее постоянно в паденията? Как може да почувства в своите вени Бога например някой, който живее в прелюбодейства, блудства и престъпления?

– Много просто. Достатъчно е да повярва, че е сътворен от Бога с любов, и че Бог има план за всеки един от нас.

При това да не забравяме, че всички ние сме нарушители и престъпници, тъй като не съществува човек, който наистина да е опазил правилата на Закона. Ако развратникът, прелюбодеецът или престъпникът повярва и каже на Бога: “Боже мой, Ти, Който си ме сътворил от толкова низш материал. Направи така, че да разбера това”, тогава проблемът ще се реши.

Грешният човек ще осъзнае, че е временно на земята, и че неговото предназначение е друго.

Лошото е, че не сме се научили да приемаме себе си, такива, каквито сме, а още по-лошо е, че не сме свикнали да поддържаме в общение с Небето това наше грешно “аз”.

Затова и ракът покосява.

- А когато ракът бъде излекуван, тогава каква трябва да бъде нашата цел?

– Да видим и осъзнаем Божиите чудеса. А кое е най-голямото от тях? Търпението от страна на Бога спрямо нас.

- Днес съществуват ли светци в света?

– Изключително много. Бог ги знае. Ако ги нямаше, нашият свят би престанал да съществува. Това ясно го казва свети Симеон Нови Богослов: “Когато се изгубят светците от света, тогава той ще изчезне”.

- Преди време Вие живеехте напълно сам, без никакви хора.

– Това не е истина. Може и да съм живял в пустинята, обаче светът и хората живееха в мен.

– Имам предвид, че дълги години не сте се срещали с хора.

– Да. Десет години не съм виждал човек нито веднъж. Живеех нависоко в планината. Ядях треви и мед. Един старец, който знаеше, че живея там, ми носеше и оставяше на всеки два месеца олио, хляб и яйца, обаче никога не се случи да го видя.

- А сега хората идват от цял свят, за да Ви видят.

– За това не съм виновен аз. Отговорността е на епископа на Бузъу Антоний и архимандрит Вартолемей Ананий, чийто изповедник бях аз.

- Истина ли е, че дори пишете?

– Пиша за Божиите чудеса, които виждам всекидневно в природата и света. Пиша и за Акатиста на свети Андрей. Преди две години написах “Акатист на румънските светци”, които са живели в областта на Добруджа през 3 и 4 век, когато в Рим били Диоклециан и Максимилиан. Това са светите мъченици Аталос, Зотик, Филип и Камасис. Те били гръцки войници, които са живели и просияли тук в Румъния.
Автор: Старец Клеопа Илие
Източник: www.orthodoxia.online
Превод: Мартин Ганев




Гласувай:
7



1. dartanjan - Отче може да викаме само на Бог. Също ...
26.03.2017 19:53
Отче може да викаме само на Бог. Също само на Бог може да изповядваме нашите грехове, тревоги, благоадрности и желания. Само Господ може да прощава грехове, защото само Той е свят без грях в мисли и дела и може да съди с абсолютна справедливост.
цитирай
2. lubovakoniamash - Не съм съгласна с Вас г-н Жеков, с твърдението Ви
27.03.2017 10:38
dartanjan написа:
Отче може да викаме само на Бог. Също само на Бог може да изповядваме нашите грехове, тревоги, благоадрности и желания. Само Господ може да прощава грехове, защото само Той е свят без грях в мисли и дела и може да съди с абсолютна справедливост.


Думата “отец” и обръщението “отче” се прилагат не само към Бога. Например, в притчата на Христос за богатия и Лазар богатият моли Авраам: “… отче Аврааме, смили се над мене, и прати Лазаря да намокри края на пръста си във вода и да ми разхлади езика, защото се мъча в тоя пламък. Авраам пък рече: чедо…” (Лука 16:24-25). Както виждаме, Авраам приема подобно обръщение и отговаря съответно, осмисляйки своите отношения със своя далечен потомък в термините “отец-син”. В друга притча за блудния син, синът се обръща към земния си баща: “Отче, съгреших против небето и пред тебе, и не съм вече достоен да се нарека твой син” (Лука 15:21). И в двата случая Спасителят не осъжда децата, наричащи своите предци с името “отец”. Да, тези чада са “грешници”, но техният грях е друг и не е в това, че са нарекли бащите си “отци”.
цитирай
3. bogolubie - А тези, които наричат Бога "татко", не го ли принизяват до положението на плътския си баща.
27.03.2017 12:26
Моят плътски баща е починал отдавна. Ако аз призовавам татко, все едно търся неговия дух, а не Бога. Има достатъчно начини да призоваваме Създателя по достопочтен начин като Боже наш, Създателю наш, Спасителю, Изкупителю на греховете ни, Отче наш, Господи....а татко е нашият баща по плът. Колкото и да ни обича Господ, колкото и ние да Го обичаме, преклонението ни кара да изразяваме и страхопочитание пред Неговото Божествено достолепие. Ненапразно, които са усетили Бога, са паднали мигом на коленете си.
цитирай
4. debeloto - Отче може да викаме само на Бог. Също ...
27.03.2017 14:27
dartanjan написа:
Отче може да викаме само на Бог. Също само на Бог може да изповядваме нашите грехове, тревоги, благоадрности и желания. Само Господ може да прощава грехове, защото само Той е свят без грях в мисли и дела и може да съди с абсолютна справедливост.

понежи си много начетен и демонстрираш знания, които на нас, очеидно, убягват, би ли ми обяснил и разтълкувал следния цитат от евангелието от св. ап. Йоан - “Комуто простите греховете, ще му се простят; комуто задържите, ще се задържат”.
сигурно ще кажеш, че и вечни мъки няма?
цитирай
5. lubovakoniamash - Привет Митко, благодаря ти за подкрепата!
27.03.2017 14:49
Привет Митко, благодаря ти за подкрепата! И аз мислих да пусна същия цитат и да питам господина към кого се отнасят тези думи от св. ап. Йоан - “Комуто простите греховете, ще му се простят; комуто задържите, ще се задържат”................но ти го направи вместо мен.
поздрави,
Дора
цитирай
6. dartanjan - Матей глава 23 "1 Тогава ...
01.04.2017 20:00
Матей глава 23

"1 Тогава Исус продума на народа и на учениците Си казвайки:
2 На Моисеевото седалище седят книжниците и фарисеите;
3 затова всичко що ви заръчат, правете и пазете, но според делата им не постъпвайте; понеже говорят, а не вършат.
4 Защото свързват тежки и непоносими бремена, и ги налагат върху плещите на хората, а самите те не искат нито с пръста си да ги помръднат.
5 Но вършат всичките си дела, за да ги виждат хората; защото разширяват филактериите си, и правят големи полите на дрехите си,
6 и обичат първото място при угощенията, и първите столове в синагогите,
7 и поздравите по пазарите, и да се наричат от хората: учители.
8 Но вие недейте се нарича учители, защото Един е вашият Учител, а вие всички сте братя.
9 И никого на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец, Небесният.
10 Недейте се нарича нито наставници, защото Един е вашият Наставник, Христос.
11 А по-големият между вас нека ви бъде служител."

По оношение на греховете, сигурно съм най-грешен от всички ви. Ако праверните едвам се спасяват, кой съм аз грешника че да си позволявам такова безумие? Все едно сам да се осъдя. И колкото повече знае човек за Бога, толкова повече се смирява, защото и изикваният и отговорностите към него растат. И съдът е по строг към такива хора.
Но истината трябва да се казва за да бъде чута. И не мога да остана безразличен, когато някое човешко учение се представя за Божие слово, а не е. Защото някой непокаяли се хора на това разчитат, за да отвличат лековерните от Бога и Божият истина, следвайки страстите на сърцето си. Те смесват умело лъжа с истина, за да хванат по-успешно в клопките се тези хора.

цитирай
7. dartanjan - Както неколкократно съм комент...
01.04.2017 20:18
Както неколкократно съм коментирал по темата за втората окончателна смърт, няма вечни мъки в ада. Тази идея призлиза от ученията на римокатолическата езическа църква, която воюва против Бога, Божието слово и народ. Целта на това учение е да оскверни светият характер на Бога, Неговата любов и благост, и да го представи като тиранин, който би изпитвал задоволство да мъчи вечно непокаялите се грешници, натрупали грехове за един кратък миг от вечността. Какъв е смисълът от подобно непропорционално наказание? Тържестува ли Божията правда по този начин? Бог благоволи ли в смърттта на нечестивият? Казва върнете се от лошите си пътища и живейте? Какво щастие биха изпитали спасените във Божието царство светии, ако знаят че има място, където грешниците, някой от тях техни близки, са подложени на вечна агония. Такава идея е перверзия и скверни светият характер на Бога. Бог иска да изчисти вселената от грях, а не да го увековечава по такъв жесток начин.

Божието слово ни казва че има втора смърт, която е окончателното унищожение на хората, когато и информацията за тях е изличена от Бога. Господ казва че горделивите ще бъдат пепел под краката на светиите. А пепел се получава при пълно изгаряне на материя съдържаща въглерод. Содом и Гомор бяха наказани с вечният огън на Бога за своят прекомерна разпуснатост и греховност. Но те отдавна престанаха да горят и от тях остана пепел и безлюдна пустош, която не се населява и до днес от хора.
цитирай
8. debeloto - Понеже много обичаш да даваш цит...
02.04.2017 19:30
Понеже много обичаш да даваш цитати, защо не коментираш и тези:
Матей 25:41:
Тогава ще каже и на тези, които са от лявата Му страна: Идете си от Мене, вие, проклети, във вечния огън, приготвен за дявола и неговите ангели.
или пък
Марко 9:45-46 и да бъдеш хвърлен в пъкъла огнен, дето червеят им не умира и огънят не угасва.
цитирай
9. lubovakoniamash - Благодаря ти Митко .....
03.04.2017 12:38
Благодаря ти Митко, че ме подкрепяш по този начин, но си мисля, че г-н Иван Жеков/dartanjan/, няма да те разбере. Той просто има "хоби"...обикаля по всички смисленно пишещи, блогъри християни и цитира, свещени текстове, които не разбира. Аз лично се отегчих, да му отговарям, той със сигурност не разбира написаното от нас човека...толкова може да не му се сърдим.
поздрави,
цитирай
10. dartanjan - Малахия Глава 4 "1 Защ...
04.04.2017 20:57
Малахия Глава 4

"1 Защото, ето, иде денят, който ще гори като пещ; И всичките горделиви, и всички, които вършат нечестие, ще бъдат плява. И тоя ден, който иде, ще ги изгори, Казва Господ на Силите, Та няма да им остави ни корен ни клонче.
2 А на вас, които се боите от името Ми, Ще изгрее Слънцето на правдата С изцеление в крилата си; И ще излезете и се разиграете като телци из обора.
3 Ще стъпчете нечестивите; Защото те ще бъдат пепел под стъпалата на нозете ви В деня, който определям, Казва Господ на Силите.
4 Помнете закона на слугата ми Моисея, Който му заповядах в Хорив за целия Израил, Сиреч, повеленията и съдбите.
5 Ето, Аз ще ви изпратя пророк Илия, Преди да дойде великият и страшен ден Господен;
6 И той ще обърне сърцето на бащите към чадата, И сърцето на чадата към бащите им, Да не би да дойда и поразя земята с проклетия."


Господният огън е винаги при Господа. Спомнете си всеизгарянията, които Господ извършваше в старият завет.
Никой разумен човек не може да види справедлиост в такова наказание свързано с вечна агония. Такава идея може да роди само ум, който мрази Бога. Сатанинска клевета. Защото кой може да издържи такива наказания? Никой грешник не заслужава това. И изкупените е невъзможно да са щастливи при такива обстоятелства.
Та Господ е Създател и поддръжник на живота през вечността, а оновата на съзиданието е любовта и истината. Те са Негови основни качества. Неговият гняв ще трае кратко само докато накаже грешницитте от нас, които не съумеят да избелят дрехите си до краят на благодатното време, като ги превърне в пепел. Те не са пожелали да живят с Господа и Господ изпълнява техният избор.
цитирай
11. debeloto - Малахия Глава 4 "1 Защ...
06.04.2017 12:51
dartanjan написа:
Малахия Глава 4

"1 Защото, ето, иде денят, който ще гори като пещ; И всичките горделиви, и всички, които вършат нечестие, ще бъдат плява. И тоя ден, който иде, ще ги изгори, Казва Господ на Силите, Та няма да им остави ни корен ни клонче.
2 А на вас, които се боите от името Ми, Ще изгрее Слънцето на правдата С изцеление в крилата си; И ще излезете и се разиграете като телци из обора.
3 Ще стъпчете нечестивите; Защото те ще бъдат пепел под стъпалата на нозете ви В деня, който определям, Казва Господ на Силите.
4 Помнете закона на слугата ми Моисея, Който му заповядах в Хорив за целия Израил, Сиреч, повеленията и съдбите.
5 Ето, Аз ще ви изпратя пророк Илия, Преди да дойде великият и страшен ден Господен;
6 И той ще обърне сърцето на бащите към чадата, И сърцето на чадата към бащите им, Да не би да дойда и поразя земята с проклетия."


Господният огън е винаги при Господа. Спомнете си всеизгарянията, които Господ извършваше в старият завет.
Никой разумен човек не може да види справедлиост в такова наказание свързано с вечна агония. Такава идея може да роди само ум, който мрази Бога. Сатанинска клевета. Защото кой може да издържи такива наказания? Никой грешник не заслужава това. И изкупените е невъзможно да са щастливи при такива обстоятелства.
Та Господ е Създател и поддръжник на живота през вечността, а оновата на съзиданието е любовта и истината. Те са Негови основни качества. Неговият гняв ще трае кратко само докато накаже грешницитте от нас, които не съумеят да избелят дрехите си до краят на благодатното време, като ги превърне в пепел. Те не са пожелали да живят с Господа и Господ изпълнява техният избор.

ти очевидно не можеш да отговориш на зададените ти въпроси и словоблудстваш както ти е изгодно, преиначавайки и изкривявайки истината. Господ Исус Христос казва "Идете си от Мене, вие, проклети, във вечния огън, приготвен за дявола и неговите ангели". казва да отидат във вечния огън, не във временния. нещо да кажеш по въпроса.
цитирай
12. dartanjan - Защо сте толква нервен? Кое е сло...
06.04.2017 20:34
Защо сте толква нервен? Кое е словоблудстван след като ви цитирам Божието слово? среще него ли воювате?

Наградата за греха е смърт. Вечно отделяне на светият Бог. А не вечен живот, пък бил той и в ада.

Сатана каза в райската градина : " 4 А змията рече на жената: Никак няма да умрете;
5 но знае Бог, че в деня, когато ядете от него, ще ви се отворят очите и ще бъдете, като Бога, да познавате доброто и злото."
цитирай
13. dartanjan - Защо сте толква нервен? Кое е сло...
06.04.2017 20:39
Защо сте нервен? Цитирам ви цитирам Божието слово.

Наградата за греха е смърт. Вечно отделяне на светият Бог. А не вечен живот, пък бил той и в ада.

Сатана каза в райската градина : " 4 А змията рече на жената: Никак няма да умрете;
5 но знае Бог, че в деня, когато ядете от него, ще ви се отворят очите и ще бъдете, като Бога, да познавате доброто и злото."
Тази идея за вечните мъки в ада е сатанинско дело.

Вечният огън е винаги при вечният Бог. А в този стих значи че последствията от него са вечни за непокаялите се грешници. Те престават да съществуват завинаги. Превръщат се в пепел и прах и клонче не остава от тях.

Псалми 37

"7 Облегни се на Господа, и чакай Него; Не се раздразнявай поради този човек, който успява в пътя си Като извършва подлости.

8 Престани от негодуванието, и остави гнева; Не се раздразнявай, понеже това води само към злотворството.

9 Защото злотворците ще се изтребят; А ония, които чакат Господа, те ще наследят земята.

10 Защото още малко, и нечестивият не ще го има вече; Да! прилежно ще изследваш мястото му, и не ще се намери;
11 Но кротките ще наследят земята, И ще се наслаждават с изобилен мир."
цитирай
14. debeloto - Вечният огън е винаги при вечният ...
07.04.2017 13:31
dartanjan написа:

Вечният огън е винаги при вечният Бог. А в този стих значи че последствията от него са вечни за непокаялите се грешници. Те престават да съществуват завинаги. Превръщат се в пепел и прах и клонче не остава от тях.


тъжно е, че има хора с претенции, които така безумно изопачават Писанието. Душата е безсмъртна, за какъв прах и пепел говориш. Тялото умира, тялото възкръсва, душата е безсмъртна. какви клони, прах и пепел???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubovakoniamash
Категория: Лични дневници
Прочетен: 655114
Постинги: 771
Коментари: 1086
Гласове: 1302
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031